Chapter 30 Test Bank




Download 17.42 Kb.
TitleChapter 30 Test Bank
Date conversion24.11.2012
Size17.42 Kb.
TypeDocuments
See also:


Chapter 30 Test Bank


Multiple Choice


1. During the second half of the nineteenth century, as Western industrialization accelerated, ________ came to rival Romanticism both as a style and as an attitude of mind.

a. modernism

b. Realism

c. Cubism

d. abstraction

Answer: b


2. The heavy hand of Western ________ in some parts of Africa, Asia, and in the Middle East had a crippling effect on independent growth and productivity.

a. clergymen

b. civil wars

c. exploration

d. imperialism

Answer: d


3. ________ is a social theory forwarded by Jeremy Bentham, stating governments should work to secure the greatest happiness for the greatest number of people.

a. Liberalism

b. Conservatism

c. Utilitarianism

d. Socialism

Answer: c


4. Society should operate entirely in the interest of the needs of the people, communally and cooperatively, rather than competitively, according to which of the following?

a. liberalism

b. conservatism

c. utilitarianism

d. socialism

Answer: d


5. Which of the following early social theories was firmly based in the ideals of the Enlightenment?

a. liberalism

b. conservatism

c. utilitarianism

d. socialism

Answer: a


6. The leading proponent of liberalism, ________, defended the exercise of individual liberty as protected by the state.

a. Flaubert

b. Marx

c. Mill

d. Ibsen

Answer: c


7. The most popular English novelist of this period of history was which of the following?

a. Ibsen

b. Zola

c. Flaubert

d. Dickens

Answer: d


8. Which of the following initiated a variant form of literary Realism known as naturalism?

a. Ibsen

b. Zola

c. Flaubert

d. Dickens

Answer: b


9. Which of the following was the Norwegian dramatist who shocked his contemporary audiences with such subject matters as incest, insanity, and venereal disease?

a. Ibsen

b. Zola

c. Flaubert

d. Dickens

Answer: a


10. Photography and ________ were invented during the nineteenth century; both encouraged artists to produce objective records of their surroundings.

a. electroplating

b. etching

c. lithography

d. facsimile

Answer: c


11. In painting, ________ led the Realist movement with canvases depicting the activities of humble and commonplace men and women

a. Talbot

b. Courbet

c. Cameron

d. Brady

Answer: b


12. ________ shocked public taste by modernizing Classical subjects and violating conventional painting techniques.

a. Daumier

b. Titian

c. Manet

d. Church

Answer: c


13. Paxton’s ________, the world’s first prefabricated cast-iron structure, offered a prophetic glimpse into the decades that would produce steel-framed skyscrapers.

a. Golden Gate Bridge

b. Pennsylvania Station

c. Eiffel Tower

d. Crystal Palace

Answer: d


14. In the opera Madame Butterfly, the Italian “verist” Giacomo Puccini presented a timely view of

a. European aristocrats at leisure.

b. America’s imperialistic presence in Asia.

c. an absolutist monarch.

d. the European obsession with nature.

Answer: b


15. By the mid-nineteenth century the ________ was used to document all aspects of contemporary life as well as to provide artists with detailed visual data.

a. camera

b. pictogram

c. telescope

d. optical lens

Answer: a


Essay


16. Define the factors that contributed to Western global dominion: industrialism, colonialism, nationalism, and imperialism.


17. Describe the social theories of both Mill and Marx.


18. Discuss the shift from Romanticism to Realism in literature, the visual arts, and music.


19. Define these technologies as vehicles of Realism: journalism, photography, and lithography.


20. Differentiate between the theories of liberalism, conservatism, utilitarianism, and socialism.





Add document to your blog or website
Place this button on your site:
enconv.org


The database is protected by copyright ©enconv.org 2014
send message
enconv.org
Main page